• 1
 • 2

Informatie over dakbedekking

klik voor vergroting
Platte daken komen veel voor in Nederland. Het bouwen van objecten met een plat dak heeft met name in de tweede helft van de 20e eeuw een groot vlucht genomen.

Door de ontwikkeling van nieuwe dakbedekking en de verbetering van constructieve materialen werd het mogelijk om een plat dak te creëren.

Een plat dak vraagt echter wel vaak specifieke aandacht. Afhankelijk van het door bedekking dienst er onderhoud te worden uitgevoerd om de levensduur van het dak te optimaliseren.

Op deze pagina treft u informatie aan over soorten daken en onderhoud van uw platte dak.

 


Vraag.................. Antwoord
Wat is een warm-dak? Een 'warm-dak constructie' is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich boven de isolatie.
Wat is een koud-dak? Een 'koud-dak constructie' is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich direct bovenop de dragende constructie. De dragende constructie bevindt zich dus aan de koude zijde van de isolatie. Een dergelijke constructiebouw wordt afgeraden in verband met condensatie problemen die kunnen ontstaan.
Wat is een omgekeerd-dak? Een 'omgekeerd-dak constructie' is een dakconstructie waarbij de isolatie op de waterkerende laag is aangebracht. Deze constructie dienen altijd geballast te worden. Dergelijke constructies komt men tegen bij o.a. dakterrassen en parkeerdraken. Geschikte isolatie voor het omgekeerd-daksysteem is XPS ( geëxtrudeerde polystyreen).
Wat is een ballastlaag? Een ballastlaag is een laag grind of tegels. Deze dient als gewicht om het dakbedekking pakket op zijn plaats te houden. Tegels worden ook wel gebruikt als looppad ter bescherming van de dakbedekking. Tegels altijd op tegeldragers plaatsen. Ballastlagen dienen in het kader van windbelasting berekend te worden.
Is water op dak goed? Stilstaand water op een dak is niet goed. De vervulling, algen e.d. kunnen de dakbedekking langzaam aantasten en hierdoor zal een bedekking versneld verouderen. Advies: Zorg altijd voor voldoende afschot.
Moet een plat dak onderhouden worden? Het advies: Houdt u dak schoon en controleer de naden en de details van de dakbedekking. Zorg ervoor dat u minimaal 1 maal per jaar uw dak schoonmaakt. Dit onderhoud kunt u middels een onderhoudscontract uitbesteden aan een dakdekkersbedrijf. Geen onderhoudt verlengt de levensduur van uw dak.
Wat is Bitumen dak? Bitumen dak komt al terug in het eerste verhaal van de mensheid, het Gilgamesj-epos, waarin bitumen wordt gebruikt om de buitenwand van een schip waterdicht te maken. Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is een uitstekend materiaal om platte daken zoals aanbouwen, veranda's, dakkapellen of schuren mee te bedekken. Dat bitumen nu nog steeds wordt gebruikt wilt dus wel iets zeggen. In Nederland zijn dan ook de meeste platte daken voorzien van bitumen dakbedekking. Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie waardoor bitumen eigenschappen heeft die zeer geschikt zijn voor dakbedekking:
 • Waterdicht
 • Ijzersterk
 • Bestand tegen chemische stoffen
 • Grote kleefkracht op diverse materialen
U hoort het al, bitumen dakbedekking is een prima kandidaat om al uw bezittingen te beschermen tegen alle Hollandse weersinvloeden.
Wat is APP dakbedekking? Is de bitumen dakbedekking met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt dan betekent dit dat er een elastische kunststof is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat de bitumen:
 • Soepeler en buigzaam is (goed bij temperatuurschommelingen)
 • UV-bestendigd is
 • Weinig onderhoud nodig heeft.
Wat is SBS dakbedekking? Wanneer de bitumen dakbedekking met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is dan betekend dit dat er kunstmatig gefabriceerd rubber is verwerkt in de bitumen. Dit zorgt ervoor dat bitumen:
 • Soepeler en buigzaam is (goed bij temperatuurschommelingen)
 • Een grote kleefkracht heeft (wat de kans op lekkages aanzienlijk verkleint)
Een nadeel van SBS is dat het materiaal poreus wordt bij blootstelling aan veel UV-straling. Kiest u voor bitumen met SBS dan luidt het advies om een laag kiezels over het dakleer aan te brengen.
Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst? Wanneer het dak schoon is start de dakdekker met het uitrollen van het dakleer totdat uw volledige dak bedekt is met bitumen. Al het overtollige materiaal wordt vervolgens vakkundig weggesneden. Is de bitumen dakbedekking precies op maat? Dan worden de rollen weer opgerold. Vervolgens is het tijd om de brander erbij te pakken. Branden is de manier om bitumen dakbedekking stevig en waterdicht aan het dak te bevestigen. De onderkant van het dakleer wordt tijdens het opnieuw uitrollen verhit met de brander waardoor het bitumen met de onderlaag samensmelt. Dit is een nauwkeurig klusje want brand is wel het laatste waar u op zit te wachten. Tot slot gaat de dakdekker met een aandrukroller over de bitumen dakbedekking heen om het geheel, vooral de naden, goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarna kan uw dakbedekking er de komende jaren weer tegenaan.
Advies: Er is tegenwoordig ook zelfklevend bitumen dakbedekking op de markt. Echter blijkt dat de hechting minder goed is dan de oude methode met de brander. Hierdoor is het dakleer bijvoorbeeld gevoeliger voor lekkage. Laat uw bitumen dakbedekking professioneel aanbrengen zodat u er de komende jaren geen omkijk meer naar heeft.
Wat is EPDM dakbedekking? EPDM staat ook wel bekend als een hightech synthetisch rubber. EPDM heeft een groot voordeel en dat is dat dit materiaal op maat gemaakt wordt. Een dakbedekking van EPDM word op maat gesneden aan de hand van de door u opgegeven maten. Hierdoor past het precies op uw dak zonder dat er nog aan gewerkt hoeft te worden. Een dakbedekking van EPDM is geheel onderhoudsvrij, het gehele jaar beloopbaar en volledig recyclebaar. Ook bezit EPDM een aantal kwaliteiten door de rubberen aspect van dit dakbedekking, zoals bijvoorbeeld:
 • Hoge elasticiteit
 • Blijvend elastisch bij temperatuurschommelingen
 • Bestand tegen weer's- en ozoninvloeden
 • Wortelbestendig
Doe het zelf EPDM dakbedekking Een dakbedekking van EPDM is gemakkelijk aan te brengen met lijm en primer, hierdoor is het zelf aanbrengen van een EPDM dakbedekking een optie die u kunt overwegen. Er zijn echter een aantal kwaliteiten die een dakdekker met zich meebrengt ten opzichte van als u het zelf zou doen. Zo weet een dakdekker wanneer er met de dakbedekking gewerkt kan worden, de plekken en de hoeveelheden waar de lijm aangebracht moet worden en hoe de EPDM mooi en egaal afgewerkt kan worden.
Wat is PVC dakbedekking? PVC staat voor PolyVinyChloride en is een dakbedekking gemaakt van kunststof. Een dakbedekking van PVC wordt op dezelfde manier aangebracht als een dakbedekking van bitumen. Het PVC wordt in rollen uitgerold op het dak en hier op maat gesneden. Enige oneffenheden of obstakels zoals een dakraam of ventilatierooster worden tijdens de werkzaamheden meegenomen en ter plekke vakkundig opgenomen in de dakbedekking.Naast het feit dat PVC waterdicht en UV-bestendigd is, biedt het ook de onderstaande kwaliteiten:
 • Milieuvriendelijk
 • Recyclebaar
 • Wortelbestendig
 • Onderhoudsvrij
Een dakbedekking van PVC is dakbedekking die alleen geschikt voor plat dak of een dak met een zeer lichte helling. Voor een schuin dak is het aan te raden om naar een dakbedekking van dakpannen te kijken.
Hoe zorgt u voor de langste levensduur? De dakbedekking van uw dak vervangen is een klus waar u uiteraard niet op zit te wachten. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u er weer zo lang mogelijk vanaf bent?
Jaarlijks onderhoud: Algen en mossen vinden het heerlijk om zich te nestelen op daken, zeker als er ook een hoop bladeren op liggen van bomen in de buurt van uw dak. Door jaarlijks 15 minuten op uw dak door te brengen om dit alles te verwijderen zorgt u ervoor dat uw dak zolang mogelijk in goede conditie blijft.

Contact

Evers Installatie Techniek

Bilderdijkstraat 5

7204 CW Zutphen

+31 (0)6 - 21813559

info@evers-installatie.nl


Socialmedia

Schoonmaak

 • Kantoren
 • Scholen
 • Kinderdagverblijf
 • HV2
 • Horeca
 • Particulieren

Klussen

 • Onderhoud
 • Renovatie
 • Verbouwingen
 • Dakwerk / Zink- Koperwerk
 • Installatiewerk
 • Riolering